Avonturen in de VS

Vorige week was ik als lid van de Global Council van OCLC aanwezig bij de tweejaarlijkse bijeenkomst in het hoofdkantoor van OCLC.

Op de website omschrijft OCLC zich als volgt: OCLC “is een samenwerkingsverband van bibliotheken zonder winstoogmerk dat research doet, programma’s ontwikkelt en services biedt die bibliotheken helpen om de kennis van de wereld te delen, evenals de achterliggende werkprocessen. Onze activiteiten en investeringen worden direct beïnvloed door de wensen en behoeften van onze leden. Via een gedeelde bestuursstructuur, sturen bibliotheekmedewerkers het samenwerkingsverband aan.”

Om een beetje een beeld te hebben van de omvang van OCLC als organisatie: de coöperatie heeft ongeveer 26.000 leden wereldwijd!

Dicht bij huis: Enkele jaren geleden heeft OCLC HKA overgenomen. carcasa tarjeta iphone 7 plus Tresoar maakt sinds kort gebruik van het nieuwe WMS, het worldshare management system. carcasa disney 8 plus iphone Dit geïntegreerde cloudbased systeem omvat worldcat, regelt databeheer en opslag en verzorgt de hele bibliotheekautomatisering.

Onlangs sloot de KB speciaal voor openbare bibliotheken een overeenkomst met OCLC op het gebied van metadatabeheer en discovery-diensten.

OCLC is een coöperatie die zijn ledenbetrokkenheid getrapt heeft georganiseerd. Een plaatje maakt wellicht duidelijk hoe dat in elkaar zit:

De 26.000 leden van OCLC kiezen de 48 delegatieleden van de drie regional councils. Deze drie councils, waar onder de regional council van EMEA (elf leden) vormen gezamenlijk de Global Council. iphone x bateria carcasa Twee keer per jaar komt de Global Council in Dublin Ohio (hoofdkantoor van OCLC) bijeen. Onder meer om vanuit de leden de strategie van OCLC te bespreken, maar ook om de board of trustees te kiezen. Van de zestien leden van de board of trustees kiest de Global Council er zes.

Sinds 2013 vertegenwoordig ik de openbare bibliotheken van de EMEA regio (Europa, Midden Oosten en Afrika) in de regional en daarmee global council.

Eind vorig jaar begon de cyclus voor mijn herverkiezing. In die periode heb ik laten weten meer invloed te willen op de strategie en het beleid van OCLC. Ik vond en vind het lidmaatschap van de council heel relevant voor onze organisatie. Tegelijk werd bekend gemaakt dat er twee posities in de board of trustees vrij kwamen. Nu is het zo dat als ik ergens bij betrokken ben dan wil ik ook wel graag een stevige bijdrage leveren. De board is het hoogste orgaan van OCLC. In december heb ik uiteindelijk mijn interesse getoond voor een positie in de board.

Ongeveer een maand geleden kreeg ik het bericht dat ik een van de vier kandidaten was voor de twee posities. Op dat moment moest ik definitief besluiten of ik de uitdaging aan wilde gaan. Na overleg met de voorzitter en de vicevoorzitter van de raad van toezicht en met het MT besloot ik er voor te gaan. Hierbij speelden drie afwegingen:

  • Tijdsinvestering;
  • Eventueel ‘Conflict of interest’;
  • Meerwaarde BSF.

Al met al waren er genoeg overwegingen om de kandidatuur te bevestigen. Nu kom ik weer terug op vorige week, de bijeenkomst van de Global Council. Op dinsdag heb ik een speech gehouden voor de Global Council. Ook de andere kandidaten kregen de gelegenheid om zich te presenteren. Ik heb in mijn speech niet de borst vooruit gestoken om daarmee de delegatieleden te overtuigen van ‘al mijn skills’. Veel leden schoten me die dag aan om verder te horen wat mijn ideeën zijn om OCLC verder te helpen. Vooral het thema ‘membership’ en de betrokkenheid van de leden bleek hierbij een belangrijk onderwerp. De avond ervoor had ik 1 lid al voor me gewonnen. In het hotel stond een poolbiljart. Nog nooit had ik een spel gespeeld. Wel veel gekeken naar snooker, het grotere broertje van poolbiljart. Een van de leden was wel in voor een partijtje. Ik zette hoog in: zijn stem als ik won. Hij moest nog wel de spelregels aan me uitleggen. Uiteindelijk, met enig beginnersgeluk wist ik het biljart leeg te spelen en mocht ik rekenen op zijn stem!

De volgende ochtend op woensdag moest er gestemd worden. Toch wel een spannend moment. Anja Smit, voorzitter van de Global Council en in het dagelijks leven directeur van de universiteitsbibliotheek van Utrecht, maakte uiteindelijk bekend wie er gekozen waren. En jawel, de global council gaf mij en een collega uit Canada het vertrouwen. Een geweldige eer en uitdaging. Voor de Nederlandse bibliotheken een belangrijke benoeming.

http://www.oclc.org/news/announcements/2016/global-council-election-results.en.html

Voor de geïnteresseerde: hier mijn speech:

” Some people say we are not in a period of change but in a change of periods.

I am very proud to be given the opportunity working for libraries and companies like OCLC to build a better society. carcasa iphon 7 cerdo We can make a difference. “Culture ignites” Theaster Gates said in his inspiring TEDtalk. His talk was about building and connecting people and societies. He talked about using cultural and other public organisations, about how essential they are in getting things done and building connections.

My personal ambition as a member of the council is to raise the awareness of the value of OCLC among its broader membership. As a member of the board of trustees I would continue that focus. It is about being good, about remaining good and about communicating with the library world about their needs. Skipp started at OCLC with 100 days of listening. In my company a few years ago I appointed a Chief Listening Officer. Our cultural shift can be summarized as transforming the position of a telling organisation towards a listening organisation without losing authority as a thought leader and a strong partner and service provider for local organisations.

It is my goal supporting the leadership of OCLC and the councils of OCLC to grow further in that similar direction.

I know the libraries from the inside. carcasa iphone 5s juego de tronos When I was a boy of 17 I asked the management of the local library if they had a job for me and they did! From that time I stayed in the business. carcasa samsung galaxy young Five years ago, after ending my work as a consultant in Belgium, the Netherlands and Germany I had the opportunity to become the managing director of Library Service Fryslan, a service organisation for libraries in a province of the Netherlands. We serve about 45 library branches, as well as museums, archives, social affairs and cultural institutions. As an innovation centre and a shared service centre we have reached an important position in our region and country. I am proud of being the managing director of that organisation.

Last year I wrote a book about new perspectives for the library and the librarian. I am planning to have it translated into English.

A few words about the process we are in: We are not living in a period of change but in a change of periods. We all want the best for the cooperative. I think we must take some time for big changes as proposed now. We all understand that we need to go on! Now it is the good moment to start with this process. As Global Council we must start analyzing and give direction. samsung galaxy s7 led cover November can be a good moment for making decisions.

I am looking forward to supporting OCLC as a trustee with all the power, energy and skills I have. Some people say these skills are about entrepreneurship, innovation and connecting people I am ready to go for it.

Print Friendly

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>